Rider 550 keeps shutting off

Jeanke
Jeanke Registered Users Posts: 3
Apprentice Seeker
Hello community,

I'm having thid TomTom rider 550 for a few months now.
Charger (motorcycle mount) which was in the box did not work, got a spare right from the store.

But now i keep getting 'shut offs' while driving.
Tried different positions to place the TT (vertical and horizontal) on the mount and it does not work out.

When testing while not driving he gets perfect power, exept when i turn the TT.
I thinks this happens too while driving, but just enough to have bad electric connection for just a few seconds because most of the time the TT 'reconnects' and stopt turning off.

I tried the option to not let the TT shut off when disconnected from power source, but than the battery just drains after driving for a while...

I'm sure the mount is proper connected to the power source of the bike.

I'm at the point that i will sell it or throw it away and buy me the other brand since it seens like it can't handle the vibration on my 2 cilinder Kawasaki...

If anyone had some tips.
Please feel free to share them.

Thanks in advance.
Y.

Comments

  • VikramK
    VikramK Administrators Posts: 14,024
    Moderator
    Hi Jeanke

    Welcome to the community!

    Does the device also turn off when its fully charged and when driving?

    Regards
    Vikram
  • Jeanke
    Jeanke Registered Users Posts: 3
    Apprentice Seeker
    Nope this is not the case.
  • Jeanke
    Jeanke Registered Users Posts: 3
    Apprentice Seeker
    I have misread your pessage excuse me.

    When the device is fully charged it will will turn off too, but only when i have this option on to turn off when power is lost.
    (Like it should work when you turn off the bike)
    This ONLY happens while driving, i think due too vibrations.

    This product is not engineered well as i read 100's of complaints about the product and more specific the mount itself.
    I'm not the only one struggling and there is no fix but getting replacements.
    After 2 years im just screwed...
  • Henri303
    Henri303 Registered Users Posts: 1
    New Seeker
    Try to disable auto-rotation in the menu. This probably helps
  • footy
    footy Registered Users Posts: 3
    Neophyte Traveler
    Hi
    I have an identical issue. Reset today 5 times on the ride for no reason. Screen goes black then the unit resets. When it resets I don’t always get the functionality back. I also have the issue of it not charging on the mount anymore. The install was professionally done and an electrical verified that the mount appears to be working correctly.
  • Basslb
    Basslb Registered Users Posts: 3
    New Seeker
    Hi I have a Tom Tom riderv5 keeps during down after 8 min or so power in battery all good shuts dowen even in car on charge or not re set devise ?
    Thank
  • Basslb
    Basslb Registered Users Posts: 3
    New Seeker
    Shutting down ever 8 min
  • Basslb
    Basslb Registered Users Posts: 3
    New Seeker
    Hi can eny one help bought a second hand Tom Tom rider v5 keeps shutting down on charge or not after 8 to 10 min goes to 10 second count down
    Thank
  • DougLap
    DougLap Posts: 9,945
    Superuser
    Hi @Basslb

    This usually is the result of the connections not being right and the unit senses that the power input has stopped so it goes to sleep or turns off. Can you check the pins are all okay, clean and working correctly.

    Doug
  • ronald2oo2
    ronald2oo2 Registered Users Posts: 17
    Outstanding Explorer
    For what it is worth. I have the TTR500 (and before that my TTR450) mounted on my electric tank bag. The connections of this tank bag -and therefor of the TT charger mount- are highly intermittent. After I initially disabled the TT auto power down option I have experienced no power issues and the batteries are almost all the time full and operation is continuous.