Wrong GPS location. 0 satellites displayed

mocang
mocang Registered Users Posts: 1
New Traveler
I've got Megane III (1.5 Diesel) 2011. The navigator is Carminat TomTom. Suddenly, Carminat lost my position and now showing me away >100km from real location. Also, when I'm trying to navigate, it shows 0 satellites. I've tried to reset device (switch-off car, remove SD, reinsert SD, start the car). No result. By the way, after reset, Carminat shows satellites with green status, but after car restart (stop engine and then start), 0 satellites again. I don't really understand what is going on and what happened! Please help
Tagged:

Comments

  • ChocolateMouse
    ChocolateMouse Registered Users Posts: 2
    Apprentice Traveler
    I have this problem too, with Carminat TomTom in a Clio. I was driving along the motorway when suddenly the location changed (I only realised when the speed camera warning beeped). Apparently now I am in the middle of the sea. I've also tried resetting as mocang did. When I put the card into my laptop at first it recognised it but now, a couple of days later, it said it wasn't the card linked to my account so I had to create a new account with a different email address. I then did the whole update again (as I'd done previously before the deadline), but I'm still in the middle of the sea. I tried to buy an up-to-date map in the hope that this might solve the problem, but was unable to proceed to purchase, apparently because of a server problem. Could someone from TomTom please advise us? Thank you!
  • dhn
    dhn Posts: 33,374
    Superuser
    Support:

    United Kingdom
    02079 490 132
    Monday - Friday: 9:00 a.m. to 5:30 p.m.
  • ChocolateMouse
    ChocolateMouse Registered Users Posts: 2
    Apprentice Traveler
    The problem resolved itself when I drove away from where I was parked - all of a sudden the map showed me as being where I should be. Perhaps the signal wasn't as strong by the side of the house?
  • Dolmarry
    Dolmarry Registered Users Posts: 1
    New Traveler
    I'm having the same issues with my TomTom Carminat in a Renault Megane. My current position is apparently in a town about 5 miles away from where the car is parked! I thought I had registered the TomTom when I bought the car 4 years ago but apparently I didn't so I was unaware of the potential issues after 6th April. I registered and updated it 3 days ago to no avail. Then suddenly yesterday my position was correct again. Bingo! Well I thought it was :( Today it's gone wrong again and I can't see any way of getting this sorted. Any ideas anyone? It's driving me slight crazy!
  • Marcicam
    Marcicam Registered Users Posts: 3
    Novice Seeker
    The same with me now: 5 kms away from my actual location. No roads are correctly shown, I'm driving on "noroad". Reinstalled/updated my SD card today - , no changes. Understood there were some installation to the global system resets the clock co-ordinating satellites some weeks ago, might influence some older GSMs performance:
    https://www.connexionfrance.com/French-news/older-vehicle-gps-systems-in-france-may-need-upgrade-ahead-of-april-6-clock-reset-bug
    Checked my GSM serial: not affected. However, seems to be very much impacted in reality. Have red several comments, articles - no solution worked for me.
    I wonder what next: is there some professional reply AND remedy coming from TomTom side or we must buy just the new programmes?
  • Marcicam
    Marcicam Registered Users Posts: 3
    Novice Seeker
    mocang wrote: »
    I've got Megane III (1.5 Diesel) 2011. The navigator is Carminat TomTom. Suddenly, Carminat lost my position and now showing me away >100km from real location. Also, when I'm trying to navigate, it shows 0 satellites. I've tried to reset device (switch-off car, remove SD, reinsert SD, start the car). No result. By the way, after reset, Carminat shows satellites with green status, but after car restart (stop engine and then start), 0 satellites again. I don't really understand what is going on and what happened! Please help

    Have you refreshed the program? There were severe changes in the GPS satelite system in April. After up-date it should work again if your device is a supported one.
  • Marcicam
    Marcicam Registered Users Posts: 3
    Novice Seeker
    Marcicam wrote: »
    The same with me now: 5 kms away from my actual location. No roads are correctly shown, I'm driving on "noroad". Reinstalled/updated my SD card today - , no changes. Understood there were some installation to the global system resets the clock co-ordinating satellites some weeks ago, might influence some older GSMs performance:
    https://www.connexionfrance.com/French-news/older-vehicle-gps-systems-in-france-may-need-upgrade-ahead-of-april-6-clock-reset-bug
    Checked my GSM serial: not affected. However, seems to be very much impacted in reality. Have red several comments, articles - no solution worked for me.
    I wonder what next: is there some professional reply AND remedy coming from TomTom side or we must buy just the new programmes?

    UPDATE 03.May: Problem solved! I left home yesterday and my GPS found my correct position and could start to navigate. Hope it remains so. Obviously one need to take some distance after update and system will start to work.
  • merzy
    merzy Registered Users Posts: 1
    New Seeker
    I´m German. My problem: It`s an Tomtom ECLIPSE, inbuilt in a Radio/ CD player. Tomtom in the slot: no GPS signal. out the slot : full GPS signal.
  • Yianny
    Yianny Registered Users Posts: 3
    Apprentice Seeker
    I have the same thing happened to me. Any fixes??
  • raashidkabir93
    raashidkabir93 Registered Users Posts: 1
    Apprentice Seeker
    Have u guys managed to fix this yet. I am having same problem
  • Stunner
    Stunner Registered Users Posts: 2
    Apprentice Traveler
    Has anyone found a solution for this yet? We have struggled since last May and despite numerous discussions with dealership and Renault support have achieved nothing. Would appreciate any advice or remedy that you know please.
  • YamFazMan
    YamFazMan Posts: 20,512
    Superuser
    Hi
    @Stunner
    Welcome to the site....
    Maybe....
    See... https://www.tomtom.com/en_gb/updates/

    Stay Safe... ATB YFM
  • LoisEmery
    LoisEmery Registered Users Posts: 1
    Apprentice Seeker
    Similar problem with my Carminat Live in my 2012 Megane. I bought a new Europe map and installed it onto a new SD card. The maps and LIVE services are working properly but now no GPS. Factory reset doesn't make any difference nor does waiting a few days for it to receive signals. It was all working fine with the original 2012 map.
  • Concept1972
    Concept1972 Registered Users Posts: 0
    New Seeker
    No useable locations near GPS position on Renault Clio 2011 Carminat TomTom