Why are the update servers so slow?

SteveDukSteveDuk Posts: 21 [Apprentice Traveler]
edited January 30 in MyDrive Connect
3 hours to download a 6GB update?

That's dial up speed.
«13

Comments

  • dhndhn Posts: 33,189 Superusers
    Have you an antivirus affecting proper transmission by chance? Are you using a usb port on the back, not the front of the computer?
  • SteveDukSteveDuk Posts: 21 [Apprentice Traveler]
    It's on a laptop, and changing the USB port, or even the laptop, has no effect
  • SteveDukSteveDuk Posts: 21 [Apprentice Traveler]
    Neither does turning off the anti-virus
  • dhndhn Posts: 33,189 Superusers
    See what support has to say:

    :flag_gb: United Kingdom
    02079 490 134
    Monday - Friday: 9:00 a.m. to 5:30 p.m.
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @SteveDuk
    How Fast/Slow is your internet connection... Wifi or Hardwired connection
    __________________________________________

    Here's a handy online download Speed/File Size/Time calculator....
    http://www.download-time.com/

    The Europe Map for my GO 5000 = 7.444 GB
    My fibre Internet Connection = 110Mb/s (Speed Test check)

    Using Stopwatch to time Download Only The Europe Map... 9 Mins 48 Seconds
    Results from the download Speed/Size/Time calculator........ 9 Mins 41 seconds
    aa4959a3-868d-4008-bdc0-76123997fcdc.png
    The full Download and Install, GO 5000 ready to use 56 Mins 26 seconds
    ___________________________________________

    GO 520/620 (Wi-Fi)...
    My Wi-Fi over Virgin Media Super Hub 40mb/s
    The NAV5 Devices update on the fly i.e... No Download then Upload/Install
    So I updated the Full Europe Map v1005... Over USB...
    Device ready to use 24 Mins

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • 5100_is_useless5100_is_useless Posts: 23 [Master Traveler]
    I'm with SteveDUK on this. It's just taken me nearly 5 hours to download the European map update. In the past few weeks I've downloaded similar sized data in less than an hour. Its bad enough that TomTom won't let us have a UK map, and it's even worse that they won't let us download unless the device is attached, but to slug the servers so it takes all day to download is taking the piss.
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @5100_is_useless
    5100_is useless : I'm with SteveDUK on this. It's just taken me nearly 5 hours to download the European map update
    How Fast/Slow is your internet connection... Wifi or Hardwired connection
    Not having a problem with the servers here... See the post above your post
    5100_is useless : They won't let us download unless the device is attached
    Try ticking the box in the MyDrive Connect Setting menu
    6258f2a6-f7a4-4ae8-9888-237cfc7bba7d.png
    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • 5100_is_useless5100_is_useless Posts: 23 [Master Traveler]
    Thanks Yam. I haven't got a problem with my interntet - other large downloads take minutes. It's only TomTom that takes ages. ONLY TOMTOM - EVERY TIME.

    I tried ticking the box and leaving TomTom Connect open. It never downloads anything. The only way to download a Map update is to connect the device and wait anything from 5 to 8 hours.
  • 5100_is_useless5100_is_useless Posts: 23 [Master Traveler]
    Oh - and after it's downloaded the map it takes and hour and 40 minutes to upload it to the device. And all that for a data file which is, for me, 90% useless because I never drive outside the UK. I don't want a map of Montenegro or Italy - I just want a UK map.
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @5100_is_useless

    You seem reluctant to say your internet connection speed and connection method Wi-Fi or Hard Wired
    5100_is useless : Oh - and after it's downloaded the map it takes and hour and 40 minutes to upload it to the device
    I agree... On my NAV3&4 devices Its the longest part of the process about for me about 40/45 mins... but transfer speed is restricted by the constraints of USB2
    The file is decompressed/transferred over USB2 then installed on the device

    My NAV5 GO 520/620 (Wi-Fi)...
    My Wi-Fi over Virgin Media Super Hub 40mb/s
    So I updated the Full Europe Map v1005... Over USB...
    The NAV5 Devices update on thefly i.e... No Download then Upload/Install
    Device ready to use 24 Mins
    5100_is useless : I never drive outside the UK
    Try Phoning Tomtom support... Explain you only need the UK&ROI Map they may be able to amend your account
    Edit... Correct me if I'm wrong... Didn't the GO 5100 come with Lifetime World Map ???, If yes you should be able to install the UK&ROI Map
    The UK&ROI Map is available on my NAV5 (Wi-Fi) devices

    :flag_gb: United Kingdom
    02079 490 134
    Monday - Friday: 9:00 a.m. to 5:30 p.m.

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • 5100_is_useless5100_is_useless Posts: 23 [Master Traveler]
    Yam- Why are you so keen for this to be my fault? We could save millions on the NHS if they worked like you do.

    Patient: “My leg’s broken”
    Doctor: “Mine’s OK. Go home and stop complaining.”

    I'm not reluctant to talk about my data rates. I said in my first post that other files download ok. I downloaded a 2.5GB file at the weekend in 15 mins. That’s typical.

    Yesterday (and today) my data rate was 8MBps at the PC measured with the BT tool and SpeedTest. . Little snitch had the TomTom update downloading at 300-600kBps.

    It’s great that you get a great service, but it doesn’t make my experience any better. Every time I update my TomTom it takes 5 to 8 hours. EVERY TIME. It's crap.
  • 5100_is_useless5100_is_useless Posts: 23 [Master Traveler]
    Yam - Re maps: The only map options I've got are Europe, Africa, Algeria, Australia, Ecuador, Egypt, India, Israel, Kazakstan, Middle East, New Zealand, Oceania, South America, SE Asia, Taiwan, Tunisia, USA Canada and Mexico, Venezuela.

    There's no option for UK & RoI.
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    I'm not saying its your fault, just wondering why there is such vast difference between our experiences using the same Tomtom servers

    Win10 64bit
    Speed Test... Reports My Virgin Media connection speed tonight at 107.6Mbps

    Do you run 'Little snitch' all the time... Port monitoring and some Anti-virus can cause problems with the Tomtom update system

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • paulleahypaulleahy Posts: 2 [Apprentice Traveler]
    I have windows firewall and antivirus turned off, my tomtom 5100 won't update, maps are corrupt now, its saying 14 hours and 34 minutes left.
    Download speed about 8.26MBPS
    It has never updated without an issue - usally taking days of faffing around to get it to work.
    Getting fedup to the point I'm going to send it back as unfit for purpose as it's under 5 years old and were still in Europe I think I'll make this Amazons problem and go and by a Garmin at least they work.
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @paulleahy

    Are you using a PC Desktop or a Laptop is the Computer Hardwire connected to the router or via Wifi ???

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • paulleahypaulleahy Posts: 2 [Apprentice Traveler]
    laptop and Wi-fi doesn’t have an Ethernet port so Wi-fi is the only option.

    i also have a TomTom Go which updates fine over Wi-fi so I know it’s not internet speed or firewalls.

    its most definitely either the 5100 or mydrive causing the issue or your servers

    paul
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @paulleahy

    What is the connection speed between you Laptop and the router....
    Try the Which Speed test... https://campaigns.which.co.uk/fix-bad-broadband/?gclid=EAIaIQobChMIhO-97J3i3AIVROR3Ch0knw3YEAAYASAAEgK_d_D_BwE

    Also are your Laptop USB ports USB 2 or USB 3
    Although USB 3 is supposed to be backward compatible to USB 2
    USB 3 can be problematic check the USB Ports are using the latest Drivers

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • 5100_is_useless5100_is_useless Posts: 23 [Master Traveler]
    Paul - it's a TomTom problem, not yours. My downloads take at least 8 hours. My system regularly downloads 2.5GB in about half an hour, so it's not at my end. The other TomTom problem is that they don't give a toss.

    YFM - the fact that you don't have a problem isn't a solution for those of us who do. I allow a whole weekend to update my 5100 because, with the app crashing and the servers being so slow, that's how long it can take.
  • GeorgeJonesGeorgeJones Posts: 1 [Apprentice Traveler]
    For the last 5 updates I have had to set aside 5 or 6 hours to update my device.
    Worst still is that we have two devices in the house so it can take a whole day to get both updated.
    I also agree that we should be able to get a UK only map.
  • seanclarkeseanclarke Posts: 2 [Apprentice Traveler]
    Yup same here - we are on a T-1 link - so no problems at all with speed.

    Latest update has been installing for 4 hours and is only 38% through.
    So should be done in another 6 hours.

    Updates have always been tediously slow.
    We usually leave them updating overnight.

    There has to be a faster way.
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @seanclarke

    Updated my GO 5000 a couple of days ago....
    Full Europe map v10.20 size 8.199GB
    NAV4 GO 5000 over USB using MyDrive connect....
    Map Download only... 10mins 50seconds (Stopwatch)
    Download + Install 1hr 4mins 37seconds (Stopwatch)

    See 'Online Download speed calculator'... https://www.download-time.com/
    File size = 8.199 GB Connection speed = 110Mb/s... Result 10Mins 40Secs
    Actual Download time from Tomtom... 10mins 50 seconds (Stopwatch)

    Total Update 8.199 GB in a 1hr 4mins 37secs (Stopwatch)
    ______________________________________

    NAV5 (Wi-Fi) GO 520 over USB with MyDrive connect running in the background....
    NAV5 (Wi-Fi) Devices update on the fly i.e... No Download/Upload/Install
    Virgin media 110Mb/s (Speed checked)

    For me this update is fastest yet... Full Europe map v10.20 size 8.6GB....
    18mins 3secs (Stopwatch)

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • SaegerSaeger Posts: 1 [Novice Seeker]
    I'm in the US. Obviously a lot of "keep busy work" has taken place in order to keep engineers employed. I bought the newest model last year, and I'm amazed at how long the update is taking. As well, the interface is godawful. I have to type in the whole street before the device finds it, where previous versions were far more intuitive. What the heck is wrong with these people, seriously?
  • YamFazManYamFazMan Posts: 14,800 Superusers
    Hi
    @Saeger

    Which Tomtom Model do you own ???

    ATB YFM
    Help others identify useful content...
    If someone posted something that was helpful?
    Click the 'Like' > 👍 Icon
    ____________________________

    If someone answered your question?
    Please answer 'Yes' to Did this answer the question? 'Yes' < >' No'
    ____________________________
  • PHANTOMX0_1PHANTOMX0_1 Posts: 3 [Apprentice Seeker]
    Same with my new rider 550.. Just had the dread update your map pop up. Last time took 13 hours!!!!!!! Luckily its WiFi so I just leave it for a couple of days so it has plenty of time to sluggishly update.

    Pathetic servers. I have 200meg speeds and can download a 25g hi RS movie faster than my Tom Tom updates!!!

    Sort yiur servers out Tom Tom!!!!!!
  • PolicyfoolPolicyfool Posts: 3 [Apprentice Traveler]
    Just to add to the discussion. I have a new Go Camper version (i.e. 6200). I thought I ws doing something wrong. Having been notified that there was a map update, I happily click on the upload now button, using the Wifi connection. Hours later the download seemed to have stalled. I restarted it a couple of times but then gave up and connected via Drive Connect (as per TomTom instructions). It's still downloading at a snail's pace.

    TomTom: if you have a temporary server problem, it would be courteous to your customers to let us know - and when the problem will be fixed. Nothing worse than getting 5hrs into an upgrade, have to stop because you have somewhere to drive, and be told there are no maps on your device!!!!!

    Tom Tom: isn't it about time you responded to this thread.

    Ps. there is absolutely nothing wrong with my wifi not with my Virgin Media direct ethernet connection to my laptop. What is the problem and when do you expect too fix it?
Sign In or Register to comment.

Who's Online39

aleeza06
aleeza06
Elchdoktor
Elchdoktor
Jopi1956
Jopi1956
Lost_Soul
Lost_Soul
oe5psl
oe5psl
Sascha1712
Sascha1712
+33 Guests