Extremely slow boot on S20+ 5G Android 11 — TomTom Community

Extremely slow boot on S20+ 5G Android 11

Trankil0Trankil0 Posts: 4 [Master Traveler]
It takes about one minute to start the Go app.
Loading "my places" about 5 to 10 seconds.
Same for the search option.

I already deleted the app and reinstalled, but no change.
This is really frustrating and never happened before.

Is the Go app Android 11 compatible?

Best Answer

Answers

  • tgoldtgold Posts: 2,178 [Revered Voyager]
    Trankil0 wrote: »
    It takes about one minute to start the Go app.
    Loading "my places" about 5 to 10 seconds.
    Same for the search option.

    I already deleted the app and reinstalled, but no change.
    This is really frustrating and never happened before.

    Is the Go app Android 11 compatible?
    Go Navigation under Android 11 works for me without any significant start-up delay or greater than under Androids 9 and 10.

  • Trankil0Trankil0 Posts: 4 [Master Traveler]
    It started after I recently upgraded my phone.
    Now that tgold dismissed this update to 11, has anyone any idea what may cause this problem?

  • paba2paba2 Posts: 5 [Master Explorer]
    @Trankil0 are you using external SD card? Can you try without it?
  • Trankil0Trankil0 Posts: 4 [Master Traveler]
    paba2 wrote: »
    @Trankil0 are you using external SD card? Can you try without it?

    1hanpdkuqa7f.jpg


    Good suggestion, but no I'm not using an SD card.
  • Trankil0Trankil0 Posts: 4 [Master Traveler]
    edited January 8
    paba2 wrote: »
    @Trankil0
    This is just size of app binary, looks like maps regions are stored on external storage.

    On s20 "Change" storage used will only move app binary but not its data.

    Anyway something happened after Android 11 upgrade but it seems to only bother Samsung s20 users with external SD card.

    What you can do for now is uninstall app with SD card inside.
    Remove SD sdcard and install app again with regions (assuming you have space on internal disk). Add SD card again.


    I was expecting a shandy no brand SD card to com out of my phone. Lots of those lying around in the house. But it turns out to be a Samsung Evo plus card I requested on purchase, but forgot about.

    Installing the app and all the European maps whiteout the SD card took abt ~20min.
    Last reinstall with only half the maps took ~6hrs, then gave up.

    App starts in ~3 sec as before. After reinserting the SD card and soft reboot of the phone it continues to work fast and flawlessly.

    I can't find the option for this setting to write to the SD card or internal storage sadly. But this workaround is not to bad and hopefully continues to work after an map update.

    Thanks to all of you for your support. Greatly appreciated!
Sign In or Register to comment.

Who's Online in this Category0